کیس کامپیوتر حفاظی است که از قطعات داخلی کامپیوتر حفاظت میکند. یک کامپیوتر از قطعات متفاوتی مانند پردازنده مرکزی (CPU)، پردازنده گرافیکی (GPU)، مادربرد، کارت صدا، کارت شبکه، هارد، رم، منبع تغذیه و کابل تشکیل شده است. این قطعات باید به گونهای صحیح کنار هم قرار گیرند تا با یکدیگر برخورد نداشته باشند، اتصال میان آنها در هنگام کار قطع نشود و موارد دیگری نظیر ضربههای فیزیکی و الکتریسیته ساکن به آنها آسیب وارد نکند. انجام این کارها تنها با استفاده از کیس مناسب امکانپذیر است. قطعات درون کیسها به صورت استاندارد در جای مخصوص خود قرار میگیرند تا سیستم بتواند به بهترین شکل کار کند. در ادامه در خصوص کیسهای اداری و حرفهای نکاتی را بیان خواهیم کرد.
بررسی انواع کیس کامپیوتر
کیسهای کامپیوتر یکی از انواع قطعات کامپیوتر هستند که میتوان آن ها را بر اساس نکات متفاوتی دسته بندی کرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم.
1.انواع کیس بر اساس ساپورت مادربرد
مادربردهای موجود در بازار از نظر اندازه Form Factor در چهار دسته قرار میگیرند. این دستهها عبارتند از:
مادربردهای Mini-ITX
مادربردهای Mini-ITX را باید کوچکترین نوع مادربرد دانست. این مادربردها مربع شکل هستند و اندازه هر ضلع آنها 17 سانتی متر است. مادربردهای Mini-ITX فضای کمی اشغال میکنند اما امکانات آنها نیز در مقایسه با سایر مادربردها اندکی کمتر است.
مادربردهای Micro-ATX
مادربردهای Micro-ATX دومین نوع مادربردها از نظر اندازه هستند که از مادربردهای Mini-ITX بزرگتر هستند. این مادربردها را میتوان به صورت مربع که هر ضلع آنها 24.4 سانتی متر باشد و مستطیل با ابعاد 20.6 سانتی متر در 24.4 سانتی متر در بازار پیدا کرد.
مادربردهای ATX
مادربردهای ATX را باید مادربردی استاندارد دانست که تمام قابلیتهای لازم برای یک مادربرد را دارند. وجود اسلاتهای رم، هارد و بسیاری موارد دیگر به تعداد لازم در این مادربرد اصلیترین ویژگی آن محسوب میشود. معمولاً این دسته از مادربردها به شکل مستطیل هستند، 24.4 سانتی متر عرض و 30.5 سانتی متر طول دارند.
مادربردهای E-ATX
مادربردهای E-ATX را باید چهارمین و آخرین دسته مادربردها از نظر اندازه دانست. این مادربردها قویترین نوع مادربردها هستند و معمولاً از آنها برای کارهای سنگین، اجرای بازی، ویرایش ویدیو، رندر کردن تصاویر سه بعدی و بسیاری موارد مشابه دیگر استفاده میشود. مادربردهای E-ATX در ابعاد 27.7 سانتی متر در 30.5 سانتی متر تولید میشوند.
2.انواع کیس بر اساس طراحی
طراحی کیسها نیز یکی دیگر از مواردی است که با توجه به آن، میتوان کیسهای متفاوت را در دستههای مختلف قرار داد. اولین موردی که برای دسته بندی کیسها از نظر طراحی باید به آن توجه کرد، جنس کیس است. معمولاً کیس کامپیوتر را با مواد اولیهای نظیر آلومینیوم، استیل و حتی پلاستیک تولید میکنند. وجود قابلیتهای اضافهای مانند نور RGB، تعداد فنهای قابل نصب روی کیس و بسیاری موارد دیگر نیز میتوانند در دسته بندی کیسها تأثیرگذار باشند. بیشتر کیسهای موجود در بازار به صورت افقی و ایستاده هستند. به این نوع کیسها در اصطلاح تاور نیز گفته میشود. تاور کیسها با توجه به اندازه در چهار دستۀ زیر قرار میگیرند.
- Small Form Factor /SFF
- Mini Tower
- Mid Tower
- Full Tower
تاور کیس Mid Tower را که اندازۀ آن متوسط است باید پرکاربردترین نوع کیس و پرفروشترین نوع آن دانست. زیرا تقریباً بسیاری از مادربردها را میتوان درون آن قرار داد.
3.انواع کیس بر اساس کاربرد کیس
کیسها را میتوان با توجه به کاربرد آن نیز دستهبندی کرد. از کیسهای بزرگتر که میتوان در آن مادربردهایی با اندازه بزرگتر را به راحتی قرار داد، به عنوان کیسهای گیمینگ و رندرینگ یاد میشود. به کیسهای کوچکتر کیسهای اداری و خانگی میگویند.
اصطلاحات مرتبط با کیس
آشنایی با برخی اصطلاحات مرتبط با کیس باعث خواهد شد که در زمان خرید بدانید دقیقاً چه کیسی را باید خریداری کنید و با امکانات آن کیس آشنا باشید. برخی از مهمترین اصطلاحات مرتبط با کیس عبارتند از:
1. عبارت Drive Bays
در توضیح عبارت Drive Bays با عبارت Discuss the availability and types of drive bays for storage solutions مواجه خواهیم شد. این عبارت در حقیقت به معنی محل نصب و تعداد درایوهای نوری و ذخیره سازی است. اسلاتهای درایو در این عبارت از نظر تعداد و اندازه مورد بررسی قرار میگیرند.
2.عبارت Front Panel Connectors
زمانی که توضیح انگلیسی عبارت Front Panel Connectors را جستجو کنیم، عبارت USB ports, audio jacks, and other connectivity options را مشاهده خواهیم کرد. در حقیقت این اصطلاح به تعداد و نوع کانکتورهایی که در پنل جلویی کیس قرار دارند، اشاره میکند. این مورد بیانگر مواردی مانند پورتهای USB، جک هدفون، دکمههای خاموش، روشن، ریست و موارد مشابه دیگر است.
3. عبارت Fan and Radiator Support
سومین عبارت که باید با آن آشنا شوید، Fan and Radiator Support است. این عبارت به قابلیتهای کیس کامپیوتر از نظر سیستم خنک سازی مانند تعداد و اندازه فنها، رادیاتورها و تعداد آنها و همچنین ضخامت هر کدام از این بخشها اشاره دارد.
قیمت انواع کیس کامپیوتر
همانطور که اشاره کردیم، کیسها انواع متفاوتی دارند و قیمت کیسها با یکدیگر متفاوت است. مواردی مانند امکانات و ویژگیهای کیس، نوع کیس، جنس بدنه، برند سازنده و بسیاری موارد دیگر روی قیمت کیس تأثیر میگذارند. یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در قیمت کیس، نوع کاربری آن است. قیمت کیسهای گیمینگ و رندرینگ بسیار بیشتر از کیسهای اداری و خانگی هستند. در حال حاضر قیمت کیس کامپیوتر در بازار تنوع بالایی دارد و میتوان کیسها را در بازۀ قیمت یک تا چند ده میلیون تومان خریداری کرد.
خرید کیس
خرید کیس باید با توجه به برخی موارد صورت گیرد. عدم توجه به این موارد باعث خواهد شد که کیس مناسب خریداری نشود. از مهمترین مواردی که در زمان خرید کیس باید به آن توجه داشته باشید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- بودجه
- اندازه کیس
- نوع کیس با توجه به کاربری و اندازه مادربرد
- جنس کیس
- نوع پردارنده مرکزی (CPU)
- تعداد فنها
- تعداد پورتها
- داشتن یا نداشتن نورپردازی RGB
- چراغهای LED و امکانات ظاهری
- برند سازنده
پس از توجه به این موارد، میتوان نوع کیس مناسب را پیدا کرد. گام بعدی برای خرید کیس، انتخاب مجموعه مناسب و معتبر است. در حال حاضر بسیاری از مجموعههای معتبر مانند لیون کامپیوتر اقدام به فروش کیس به صورت آنلاین کردهاند تا افراد بتوانند بدون مشکل و دشواری کیس مناسب را خریداری کنند. همچنین شما می توانید با خرید کیس اسمبل شده، سیستم خود را متناسب با نیازتان از لیون کامپیوتر سفارش دهید.
پرسشهای متداول
کیس کامپیوتر چیست؟
کیس کامپیوتر را باید محفظهای دانست که سایر اجزای داخلی کامپیوتر مانند پردازندۀ مرکز، پردازندۀ گرافیکی، رم، هارد و بسیاری قطعات دیگر درون آن قرار میگیرند.
کار کیس کامپیوتر چیست؟
اصلیترین کار کیس کامپیوتر حفاظت از اجزای داخلی کامپیوتر است. در صورتی که کیس وجود نداشته باشد، مواردی همچون دما، رطوبت، گرد و غبار، حیوانات و اشیاء میتوانند به سادگی به اجزای کامپیوتر آسیب وارد کنند.
کیس کامپیوتر چه مارکی بخرم؟
از میان برندهای بسیاری که اقدام به تولید کیس کامپیوتر کردهاند، برندهایی مانند مسترتک، گرین، ایسوس، دیپ کول، کولر مستر و اف اس پی گزینههای مناسبی برای خرید محسوب میشوند.
کیس کامپیوتر چی بخرم خوبه؟
خرید کیس باید با توجه به قطعات مورد استفاده انجام شود. افراد میتوانند کیسهای عادی و گیمینگ تولید شده توسط برندهایی مانند ایسوس، دیپ کول، کولر مستر و گرین را خریداری کنند تا از آنها بهترین استفاده را ببرند.
چگونه میتوان یک کیس کامپیوتر را باز و بسته کرد؟
کیسهای متفاوت به روشهای مختلفی باز و بسته میشوند، در پشت برخی از کیسها پیچهایی وجود دارند که برای باز کردن کیس باید آنها را باز کرد و برخی دیگر ضامنهایی برای باز و بسته شدن دارند.
کیس کامپیوترها به چه اندازههایی وجود دارند؟
به صورت کلی چهار اندازه کیس وجود دارند. این موارد شامل Full Tower ،Mid Tower ،Mini Tower و SFF هستند. در میان این انواع، کیسهای مید تاور را که اندازهای متوسط دارند، باید در میان پرفروشترین و کاربردیترین انواع کیسها دانست. تقریباً تمام مادربردها به راحتی درون این دسته از کیسها قرار میگیرند.
آیا کیس کامپیوتر می تواند برای بهبود سیستم خنک کنندگی کامپیوتر مفید باشد؟
کیسها از ورود بخشی از گرد و غبار به داخل سیستم جلوگیری میکنند. وجود گرد و غبار بیش از حد روی فنها باعث خواهد شد که آنها کارکرد صحیحی نداشته باشند و دمای قطعات داخلی افزایش یابد. پس کیس میتواند در بهبود سیستم خنک کنندگی کامپیوتر مفید باشد.